Rainbow-icon

Het ABC van UV-straling

Delen

Je moet je het hele jaar door beschermen tegen de zon, vooral tegen ultraviolette straling - een vorm van niet-ioniserende straling die door de zon wordt uitgezonden. Hoewel het voor iedereen voordelen heeft, zoals vitamine D, kan te veel blootstelling aan UV ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

UV-straling is een lastig iets! Hoewel je de felle, stralende zon kunt zien en de hitte op je huid kunt voelen, zijn je zintuigen niet in staat UV-straling waar te nemen. Je merkt dus niets van de huidschade totdat het gebeurd is. Verder is een veel voorkomend misverstand dat de temperatuur verband houdt met UV. Spoiler alert – Dat is het niet! UV-niveaus kunnen net zo schadelijk zijn op koude en bewolkte dagen als op een zonnige zomerdag. Het UV-niveau is echter altijd het hoogst tussen 10.00 en 16.00 uur, terwijl de temperatuur piekt in de namiddag, wanneer de UV-niveaus minder intens zijn.

UVA: Een snelle manier om te onthouden wat UVA met uw lichaam doet, is bij de A te denken aan aging (veroudering). Deze stralen zijn verantwoordelijk voor 95% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak raken. Deze stralen dringen diep door in de onderste lagen van de huid (dermis) en veroorzaken huidveroudering, zoals rimpels en ouderdomsvlekken. Veel eerder dan nodig is! UVA blijft het hele jaar door stabiel en kan door harde materialen zoals glas dringen. Dus als je een jonge, gezonde huid wilt, moet je het hele jaar door beschermen met P20 ZONBESCHERMING met een SPF van minstens 15 of hoger.

UVB: Denk bij de B aan burning (verbranden)! UVB dringt door in de bovenste laag van uw huid (opperhuid) en is de oorzaak van verbranding, bruining en, het ergste van alles, huidkanker. Deze stralen en de intensiteit ervan zijn slechts verantwoordelijk voor 5% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak raken en zijn afhankelijk van het seizoen, het tijdstip van de dag, de hoogte en de locatie. Maar als extra bonus reflecteren ze op sneeuw, zand, water en andere aardoppervlakken – en dat verhoogt je blootstelling. Dit betekent dat je net zo gemakkelijk kunt verbranden tijdens je skivakantie in Oostenrijk als tijdens uw strandvakantie in Thailand.

UVC: Er is geen snelle manier om te onthouden waar de C in UVC voor staat. En gelukkig hoeft dat niet, want UVC-straling van de zon kan niet door de aardatmosfeer dringen. Hoewel UVC dus de kortste en daarom de gevaarlijkste van de drie vormen van UV is, lopen wij nooit gevaar, omdat UVC volledig door de ozonlaag wordt geabsorbeerd. Dit wil echter niet zeggen dat we niet worden blootgesteld aan UVC, want het is nog steeds aanwezig op aarde via anorganische bronnen zoals oudere zonnebanken, lasers enz.

Dus hoe kun je het dagelijkse UVA- en UVB-gehalte bijhouden? Voer de UV-index in – een instrument, ontwikkeld door de WHO, om te bepalen door hoeveel UV-straling je wordt omringd. Om de dagelijkse index te bepalen, zijn er verschillende weer-apps, die je de weg kunnen wijzen naar de beste voorzorgsmaatregel tegen UV-straling. Laten we de index uitsplitsen:

  • Index 0-2: Laag risico en bescherming is vereist. Als je gemakkelijk verbrandt, bedek je dan en gebruik een breed spectrum zonbescherming. Draag een zonnebril op heldere dagen. UVA-stralen zijn ook aanwezig als de UV index laag is – denk eraan een zonbescherming te gebruiken die UVA-bescherming omvat.
  • Index 3-5: Matig risico en bescherming is vereist – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf ‘s middags in de schaduw wanneer de zon het sterkst is. Gebruik buiten een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
  • Index 6-7: Hoog risico en bescherming is vereist – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
  • Index 8-10: Zeer hoog risico en bescherming is cruciaal – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
  • Index 11+: Extreem hoog risico en bescherming is cruciaal – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.

De UV-index verandert gedurende de dag en is meestal het sterkst tijdens de middag. Maar het is belangrijk op te merken, dat UV-stralen altijd aanwezig zijn en we raden je ten zeerste aan elke dag, het hele jaar door P20-zonbescherming te gebruiken.

Iets nieuws onder de zon

Reizen naar het buitenland

Het is niet de bestemming zelf die bepaalt hoeveel zonnebrandcrème je moet gebruiken als je naar het buitenland reist – het zijn veel meer de elementen en aard van de aarde die bepalen hoe je jouw huid kan beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Je kunt net zo gemakkelijk verbranden en een beschadigde huid oplopen tijdens je volgende skitocht als op het strand in Thailand. Kortom, als je dichtbij de evenaar of op grote hoogte reist, loopt je een verhoogd risico op de schadelijke UV-stralen van de zon.

Iets nieuws onder de zon

Chemische vs. minerale zonnefilters

Er bestaat een misvatting dat minerale UV-filters beter zijn voor uw huid dan chemische. Ze bieden allebei bescherming tegen de verschillende UV-stralen, maar op heel verschillende manieren. De minerale filters blijven op de huid liggen en zorgen voor een beschermende laag tussen de zon en uw huid. Terwijl de chemische filters door uw huid worden geabsorbeerd en de UV-stralen weerkaatsen.

Het belangrijkste verschil zit hem in de ingrediënten. Minerale zonbescherming bevat titaniumdioxide en zinkoxide, terwijl chemische zonbescherming organische en meer actieve ingrediënten bevat.

Welke is dus beter voor je? Wel, dat hangt af van wat je verkiest. Om je te helpen te kiezen, hebben wij een lijst samengesteld van elke eigenschap voor chemische en minerale zonbescherming:

Mineraal
• Gewoonlijk dikker van textuur
• Niet-cosmetische tint die een witte waas op de huid kan achterlaten
• Dringt niet door tot onder de bovenste huidlagen en verhoogt het risico dat de SPF eraf wordt gewreven
• Anorganische ingrediënten: zinkoxide en titaniumdioxide

Chemisch
• Gewoonlijk lichter van textuur
• Onzichtbare formules die geen witte waas op de huid achterlaten
• Dringt door in de bovenste lagen van de huid en maakt deze beter bestand tegen huidwrijving
• Biologische ingrediënten

Iets nieuws onder de zon

Binnen op een zonnige dag

Of je nu in de auto zit, het openbaar vervoer gebruikt, op kantoor of thuis bent, je wordt blootgesteld aan de schadelijke UVA-stralen. Deze kunnen vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken, zoals rimpels en pigmentatie. De UVB-stralen kunnen niet door glas dringen en daarom de huid in deze situaties niet beschadigen, maar de UVA-stralen dringen door glas en kunnen voor DNA-beschadigingen in uw huid zorgen die deze vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken en het risico op andere huid complicaties kunnen verhogen. Dit betekent dat het cruciaal is om een breed spectrum UVA- en UVB-zonnebrandcrème te gebruiken en dat je een bescherming zoekt met een hoge UVA-beschermingsfactor.

In de EU is het verplicht dat alle zonnebrandcrèmes ten minste 1/3 van de SPF aan UVA-bescherming bevatten, wat betekent dat een SPF30 ten minste een UVA-beschermingsfactor 10 moet bevatten. In P20-zonnefilters is de UVA-beschermingsfactor echter meer dan twee keer zo hoog als de EU vereist – zodat u een optimale UVA-bescherming krijgt.

Iets nieuws onder de zon

Regen of zonneschijn

Er bestaat een algemene misvatting dat je alleen zonnebescherming nodig hebt als je op hete zomerdagen de zon opzoekt. De meeste huidschade, zoals rimpels, vroegtijdige veroudering en roodheid, ontstaat elke dag, het hele jaar door, door schadelijke UVA-stralen. Dat betekent dat je huid een leven lang wordt beschadigd of je nu verbrandt of niet. Het is daarom belangrijk om elke dag beschermd te blijven.

Maar wat als ik wakker word op een grijze en bewolkte dag? Zelfs op die dagen dat u de zon niet kunt zien of voelen, is hij er altijd. In feite kan tot 80% van de zonnestralen door wolken heen gaan en huidschade veroorzaken – en het ergste van alles gaat door de ramen van uw huis of auto. Dus, regen of zonneschijn – zorg ervoor dat u altijd beschermd blijft.

Iets nieuws onder de zon

Bescherming tegen de zon en vitamine D

Je weet dat we onze vitale vitamine D uit de zon moeten halen – en je weet ook dat we zonbescherming moeten gebruiken om ons tegen de zonnestralen te beschermen. Het klinkt als een klassieke tegenstelling, toch? Hoe moeten we onze dagelijkse dosis vitamine D binnenkrijgen als we die blokkeren met zonbescherming?

U hoeft maar 10 minuten in de zon om de juiste hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen en dat betekent niet per se dat je met je gezicht in de zon moet liggen, maar eerder dat je tijd buiten doorbrengt met wandelen naar kantoor, tuinieren, sporten enz. Geen enkele zonbescherming houdt 100% van de straling tegen, dus het klopt allemaal.

Iets nieuws onder de zon

Huidverzorging en make-up met SPF

Misschien hebt ne gemerkt dat make-up en zonbescherming niet langer twee aparte concepten zijn. Er bestaat een prachtige wereld van make-up met SPF, zoals vochtinbrengende crèmes, foundations en zelfs poeders – maar voordat je op de zaken vooruitloopt en denkt dat je zonbescherming kunt overslaan door gewoon jouw dagelijkse make-up routine toe te passen, let even op. Make-up met SPF kan de gewone, dagelijkse zonbescherming niet vervangen – en dat moet ook niet. Waarom? Omdat de hoeveelheid make-up die u op uw huid aanbrengt minimaal is en geen kans maakt om je het volledige SPF-getal te geven dat uw huid nodig heeft. Dat wil niet zeggen dat je niet iets meer bescherming krijgt met SPF-make-up, maar het is alleen niet sterk genoeg om je te beschermen.

Iets nieuws onder de zon

Zwangerschap en zonverzorging

We zullen de eersten zijn om toe te geven dat de wachttijd gevuld kan zijn met verwachtingen en zorgen, en daarom willen we allemaal het beste doen voor onze kleintjes. Er is veel discussie geweest over de vraag of zonnebrandcrèmes veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Uw bezorgdheid en bewustzijn over ingrediënten neemt vaak toe omdat er veel verschillende meningen over dit onderwerp zijn. Maar vergis je niet, je moet zeker zonbescherming gebruiken als je zwanger bent en borstvoeding geeft. Misschien heb je jouw eigen favoriet, maar het belangrijkste is dat je een breed spectrum zonnecrème gebruikt die bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen.

Iets nieuws onder de zon

Kinderen in de zon

Als ouder is het een dagelijkse taak om voorzorgsmaatregelen te nemen om je kinderen te beschermen – vooral tegen de zon. Het beste advies is om kinderen uit direct zonlicht te houden, want uit onderzoek blijkt dat de meeste schade die onze huid door de zon oploopt, optreedt vóór de leeftijd van 20 jaar.

Maar jouw peuter volledig verhinderen om buiten in de zon te spelen gaat wel heel ver. Daarom is het belangrijk om je kinderen van jongs af aan te leren hoe zij zich in de zon kunnen beschermen – en hopelijk helpt dit hen goede gewoonten te ontwikkelen die een leven lang meegaan. Probeer het aanbrengen leuker te maken door creatief te zijn. Hier is een tip: Laat hen raden welke afbeelding je tekent terwijl je de zonnecrème op hun huid smeert en vertel hen dat zij kunnen helpen ‘de crème uit te smeren’. Of speel ‘Verbind de stippen’ met de zonnecrème en laat ze de crème van de ene stip naar de andere verspreiden.

Voor baby’s die jonger zijn dan 6 maanden kunnen we echter beter geen zonnebrandcrème gebruiken, omdat de verhouding tussen oppervlakte en lichaamsgewicht bij baby’s groter is dan bij oudere kinderen, wat het risico op een ongewenste allergische reactie kan vergroten.