HET VERSCHIL TUSSEN UVA EN UVB

Zonlicht bevat twee typen schadelijke UV stralen: UVA en UVB. Beide zijn kankerverwekkend en niet alleen op zonnige dagen, maar ook bij bewolking.

UVA stralen kunnen vroegtijdige huidveroudering veroorzaken in de vorm van rimpels en ouderdomsvlekken. Ook kan blootstelling aan zon andere esthetische consequenties hebben: de huid kan lijnen, verslapping, gele vlekken vertonen en een zogenaamde leder-look krijgen. Deze effecten worden ook wel ‘photo-aging’ genoemd.

We worden zelfs blootgesteld aan UVA stralen in auto’s en achter het raam. We kunnen die stralen niet zien. Het is dan ook aan te bevelen om altijd een UVA bescherming te gebruiken

 

UVB stralen zijn sterker en daardoor een veroorzaker van huidverbranding en huidkanker. Deze worden wel tegengehouden door glas. Voor 2006 waren zonbeschermingsmiddelen voornamelijk alleen voorzien van UVB bescherming.

Het is niet mogelijk om UVA en UVB stralen helemaal weg te filteren, maar het is wel mogelijk om de effecten zoveel mogelijk te verminderen. Het verschil tussen een huid die jarenlang beschermd en onbeschermd is geweest is verbazingwekkend.